Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Τα μαθηματικά του 9ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Δυναμικού Τριάθλου

γράφει ο Χρόνης Τραστόγιαννος

Η καρδιά του Powerlifting στην Ελλάδα χτύπησε δυνατά στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο The Core Force Crossfit όπου διεξήχθει με μεγάλη επιτυχία το 9ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δυναμικού Τριάθλου. Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη των επιτυχιών των αθλητών είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε μία στατιστική ανάλυση της διοργάνωσης, ως ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των προπονητών και των διαγωνιζομένων αθλητών.

Με μία ματιά τα συμπεράσματα είναι τα εξής:
  • Το 51% των τρίτων προσπαθειών ήταν αποτυχημένες (squat 45%, bench press 67%, deadlift 42%).
  • Σε σύνολο 857 προσπαθειών οι έγκυρες ήταν 644 (ποσοστό 75%) και κατά μέσο όρο οι αθλητές και αθλήτριες έκαναν 6.76/9 έγκυρες προσπάθειες.
  • Οι άνδρες έκαναν κατά μέσο όρο 6.7/9 έγκυρες προσπάθειες.
  • Οι γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο 7.02/9 έγκυρες προσπάθειες.
  • Στο συνολικό φορτίο που σήκωσαν οι αθλητές/τριες το squat συμμετείχε κατά 36%, οι πιέσεις πάγκου κατά 23% ενώ το deadlift κατά 42%.
  • Μόλις 5% των αθλητών είχαν και τις 9 προσπάθειές τους έγκυρες (9/9).

Ανάλυση 9ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Δυναμικού Τριάθλου

Το 9ο ΠΠΔΤ, είναι μία ευκαιρία για να γίνει μία ανάλυση για το Δυναμικό Τρίαθλο στην Ελλάδα καθώς έγινε επιλογή των αθλητών που αγωνίστηκαν. Στη διοργάνωση τελικά αγωνίστηκαν 83 άνδρες και 17 γυναίκες. Σε σύνολο 857 προσπαθειών οι έγκυρες ήταν 644. Οι άνδρες έκαναν 527 έγκυρες προσπάθειες (75%) και οι γυναίκες 117 (78%). Οι γυναίκες δηλαδή είχαν ελαφρώς περισσότερες έγκυρες προσπάθειες σε σχέση με τους άνδρες (σχήμα 1)


Σχήμα 1: Οι έγκυρες και άκυρες προσπάθειες των αθλητών

Από το μέγιστο των 9 έγκυρων προσπαθειών που μπορεί να εκτελέσει ο κάθε αθλητής, για τους άνδρες είχαμε κατά μέσο όρο 6.7 έγκυρες προσπάθειες ενώ για τις γυναίκες 7.02. Καθώς το 75% των αθλητών ήταν άνδρες ο μέσος όρος για όλους τους διαγωνιζομένους κινήθηκε στις 6.76 έγκυρες προσπάθειες (Σχήμα 2).


Σχήμα 2: Οι έγκυρες προσπάθειες κατά μέσο όρο


Σε ένα αγώνα οι τρίτες προσπάθειες είναι αυτές που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρίνουν την τελική κατάταξη των αθλητών. Έτσι λοιπόν άλλοτε ένα αθλητής είτε μπορεί να βάλει το κάτι παραπάνω στην τρίτη προσπάθεια αν έχει εξασφαλίσει τη θέση του στην κατάταξη, είτε την ελάχιστη δυνατή επίδοση που θα του δώσει καλύτερη θέση από τον αντίπαλο. Τα ποσοστά άκυρων για τις τρίτες προσπάθειες κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα για τους άνδρες που ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός . Για τους Άνδρες των 54% των τρίτων προσπαθειών ήταν άκυρες ενώ για τις γυναίκες μόλις το 36%. Στο σχήμα 3 βλέπουμε αναλυτικά για κάθε αγώνισμα το ποσοστό των άκυρων προσπάθειών για κάθε φύλο.

Σχήμα 3: Ποσοστά άκυρων 3ων προσπαθειών


Είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε το διαμοιρασμό του φορτίου που σήκωσαν οι αθλητές στα τρία αγωνίσματα. Γενικά τα περισσότερα κιλά σηκώνονται στις άρσεις από νεκρό σημείο, ακολουθούν τα καθίσματα με μπάρα και το λιγότερο φορτίο στις πιέσεις πάγκου. Ωστόσο ανάλογα σε ποιο αγώνισμα είναι καλύτερος ο κάθε αθλητής υπάρχει διαφορετική διακύμανση του ποσοστού που συμμετέχει το κάθε αγώνισμα στη συνολική επίδοση. Από στο σχήμα 4, προκύπτει ότι οι γυναίκες υστερούν στο αγώνισμα των πιέσεων πάγκου σε σχέση με τους άνδρες. Την τελική επίδοση των γυναικών κατά μεγάλο ποσοστό (45%) διαμορφώνει το αγώνισμα των άρσεων από νεκρό σημείο.

Σχήμα 4: Ποσοστό συμμετοχής του κάθε αγωνίσματος στη συνολική επίδοση

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των προπονητών για να σχεδιάσουν την προπόνηση των αθλητών ώστε να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση. Επόμενος μεγάλος αγώνας είναι το Ποντιακό Κύπελλο Δυναμικού Τριάθλου που θα γίνει το Μάϊο στην Αθήνα. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αθλητή της ΑΕΚ, Άγγελο Καρώνη για τη συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.